Martin Švec Blog

9 | Netradiční vnímání prostoru

Architekt si rád hraje s proporcemi prostorů a ukáže vám netušené možnosti uspořádání vašich obytných i neobytných místností.

Většina současných domů je řešena shodně – v přízemí velký obývák propojený s kuchyní a s nějakými těmi dveřmi ven na terasu, pak už jen záchod. V patře pak všechny zbývající pokoje a koupelna. Možná by se vám líbilo mít většinu pokojů v přízemí, orientované do zahrady a soustředěné kolem terasy, jejíž dominantou je strom. Anebo by stálo uvažovat o obývacím pokoji jako o jedné velké hale, ze které po holandském způsobu vedou dveře do všech pokojů a jejíž dominantou je éterické šikmo zalomené schodiště. Mnohdy je výhodné vybavit chodbu šatní skříní po celé délce a vyřešit tak nedostatek úložných prostorů, pro dnešní domy tak typický. A vůbec, co kdyby stěny té chodby nebyly rovnoběžné, ale rozbíhaly se – nepůsobí to potom tak stereotypně přímočaře a stísněně.

Naskytla se na vašem pozemku možnost dokonale intimního zákoutí krytého zelení? Možná by se do něj dala orientovat prosklená stěna koupelny. Při každé sprše si můžete dopřávat uklidňující pohled do zeleně. Ano, a především – architekt nedopustí, aby vaše pokoje byly úzké a dlouhé nudle, nepřehledné prostory plné vykousaných rohů anebo naopak neurčité velké haly připomínající vojenské ubikace. Architekt totiž vidí výkres půdorysu jako místnosti, ve kterých budou bydlet lidi, nikoliv jen čáry a obdélníčky na papíře.

Přízemí rodinného domu jako jeden velký multifunkční prostor, který však lze dle potřeby dělit, a to velkoplošnými posuvnými dveřmi. V jednom prostoru je integrována komunikační hala se schodištěm, kuchyně, jídelna, samozřejmě obývací pokoj s místem pro posezení s přáteli, čtení, sledování televize i práci na počítači. A dokonce do stejného prostoru patří i ložnice rodičů s přímým přístupem do koupelny. Propojení je umocněno čelní celoprosklenou stěnou, podél které z vnější po celé délce probíhá dřevěná terasa. Přesah střechy pak brání letnímu přehřívání a vytváří stinné místo pro posezení. Před koupelnou vzniká malé atrium - intimní prostor krytý zelení a zajímavě prosvětlený "dírou" ve střeše.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies.