Martin Švec Blog

10 | Útulnost skrytá v detailu

Okřídlené rčení nám říká, že bůh je v detailu. Avšak architekt jako já zde žádného boha nehledá. Vždyť architektonický detail si nežádá nic jiného než chytré, netradiční a konvencemi nesvázané řešení. Detaily jsou prosté jakýchkoliv zjevených pravd a uměleckých dogmat. A už vůbec to nejsou kousíčky domu, na kterých může architekt předvést svoji uměleckou velikost. Detaily - ať už klika, sloup, zábradlí nebo roh skříně - jsou především funkční a na nich především záleží, jak bude dům působit na lidi. V detailu se skrývá lidskost, nikoliv bůh.

Architekt si velice rád hraje s detaily. A to pro to, aby pro vás vytvořil skutečně útulné prostředí. Může např. dovybavit dům pergolami, posuvnými okenicemi nebo zástěnami, které oživí vzhled domu, pomůžou jasnému ohraničení venkovních prostorů a zastaví agresivní letní slunce. Ve jménu útulnosti architekt navrhuje různorodě členěný obytný prostor, kde jsou živá setkávací místa a také naprosto intimní místa, kam se dá utéct před světem. Architekt se snaží především docílit lidského měřítka. Cit pro detail má další účel – dávat domu řád. Prostorová bohatost a různorodost materiálů se dá sjednotit např. stejným designem dveří klik, stejnou podlahou anebo třeba výtvarným leitmotivem, který bude prostupovat celým domem.

Možnost vytvoření příjemného zákoutí u domu. Komorní měřítko místa je vytvořeno mírně zvýšenou úrovní dřevěné terasy oproti terénu zahrady. Zídka vytváří stín a chrání před nepříjemným větrem. Intimita místa je zdůrazněna pergolou, přes kterou lze přetáhnout markýzu. V zídce je integrován květinový truhlík, který přivádí uklidňující moc zeleně. Na části truhlíku je však vytvořeno posezení. Praktickým detailem je nízké okno do kuchyně, které umožňuje přímo z kuchyňské linky servírovat jídlo a pití.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies.