Martin Švec Blog

11 | Umělecká hodnota

Proč architekt? To je přece jasné. Architekt přece dokáže vytvořit dům s uměleckou hodnotou. Jenže, co je to vlastně ta umělecká hodnota?

A nakonec – architekt především dodá vašemu domu uměleckou hodnotu. Dům pak bude něco víc než pouhé zboží. Co je to vlastně ta umělecká hodnota. Ano, chápu, je to naprosto relativní pojem (asi tak jako pravda, mír a láska), do kterého se vejde téměř cokoliv.

Za uměleckou hodnotu můžeme považovat byt v betonovém tunelu (záměrně stísněný a tmavý, aby reflektoval existenciální vykořeněnost člověka ve společnosti 21. století) stejně tak jako dům plný obloučků, vikýřků, balkonků, balustrádiček a s růžovoučkou fasádičkou. Takže, alespoň já mám na uměleckou hodnotu následující názor: Umění v architektuře je to, co se nedá změřit, vypočítat, vyčíst z norem nebo vygooglovat na Wikipedii. Architektonické umění je především to nedefinovatelné, díky čemu dům dobře souzní se svým okolím, to éterické a obtížně rozumem uchopitelné, co dělá dům útulným domovem. A v neposlední řadě, uměním je i to příjemné a obohacující, ty milé úsměvy a občas trocha té srandy, kterou klienti zažijete se svým architektem a díky kterým pak vzpomínáte na chvíle plánování teď už stojícího domu jako na ty nejkrásnější chvíle ve svém životě.

Mimochodem - umělecká hodnota je to, s čím se jako architekt nechci příliš chlubit. Je to věc, kterou není radno psát do textové části projektu. A to z jednoduchého důvodu - umělecká hodnota je duše domu, to nechytatelné, technickým jazykem nepopsatelné a také to krásně gumově subjektivní. Každý vidí v tom nádherném projektu něco trochu jiného. Když řeknu, že v té úžasné stříšce nad vchodem se skrývá existenciální rozměr lidského bytí, určitě se najde někdo chytrý, kdo silně zapochybuje a bude v tom vidět spíše splynutí prvního a druhého já. Zákazník si nejspíše pomyslí: "Architekte, nech si ty kecy!". Chce totiž stříšku ze zcela "přízemního" důvodu - aby na něj nepršelo, když hledá klíče. Ovšem je na architektovi, jestli ta stříška umocní příjemné prostředí, anebo bude trčet ze zdi jen tak z povinnosti. A chvástat se, jaké krásné, příjemné prostředí jsem vytvořil díky nějaké stříšce nad vchodem, zavání architektonickým narcismem.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies.