Martin Švec Blog

7 | Cit pro výhody

Architekt je připraven z vašeho pozemku vytěžit maximum. Možná si všimne kvalit, kterých vy si nevšimnete. Ostatně, neexistuje vyloženě špatný pozemek, až na nějaké ty výjimky potvrzující pravidlo.

Architekt velice bedlivě vnímá hodnoty místa – veškeré kvality nacházející se na vašem pozemku, které stojí za to v architektonickém projektu vyzdvihnout, podpořit, a ne zazdít, protože v typovém projektu se na tyto kvality nějak nedostalo.

Architekt stejně jako vy vidí, na kterou stranu je nejkrásnější výhled. Ale také kupříkladu vidí, kde nejvíce svítí slunce a kde bude ideální stinné místo pro letní posezení nebo parkování auta (aby jízdy za žhavých letních dní pro vás nebyly peklem). Všímá si také, které místo je nejlépe chráněno před větrem nebo hlukem. Teče vám kolem zahrady potok nebo máte hned za plotem les plný zpívajících ptáčků a rozverných veverek? V tom případě architekt navrhne takový dům, který maximálně podpoří atmosféru bydlení v přírodě. Ale zároveň i takový dům, na který za bouřky nespadne jen tak ledajaká větev a který jen tak nevyplaví potok rozběsněný průtrží mračen. A vůbec, když jsme naťukli ty stromy, co takové vzrostlé stromy na pozemku? Poskytují soukromí a dávají stín. Že rostou zrovna tam, kde by za běžných okolností stál dům? Nevadí, můžeme stromům přizpůsobit půdorys domu a vytvořit třeba terasu, které vévodí stoletý dub.

Architekt také často vidí jako výhodu to, co se zdá jako komplikace. Například ne zcela dokonale rovný pozemek. Pokud se do třebas relativně mírného svahu snažíme osadit typový dům projektovaný na pozemek jako placka, dost často to vede k výtvarně rozpačitým výsledkům – trčící dům na soklu nebo nepřirozeně působící terasa. Naopak originální autorský návrh může jít svahování naproti třeba rozdílnou úrovní podlah, rozdílnou výškou stropu nebo tvarem střechy. Svah je jednoznačně hodnotou pozemku. Umocňuje totiž atraktivní výhledy, vytváří specifickou atmosféru místa a podněcuje k originálnímu řešení zahrady.

Příklad návrhu domu, který reaguje na specifika pozemku. Dům je vymyšlen tak, aby co nejvíce prosklených ploch bylo orientováno na slunečnou stranu. Je tak možné šetřit náklady na vytápění tepelnými zisky a užívat si světlého a slunného interiéru. Rozčlenění domu na několik drobnějších hmot pomáhá lépe usadit dům do přírodního prostředí a podpořit tak atmosféru bydlení u lesa. Promyšlená skladba tvarů také umožnila vytvořit stinné a závětrné místo, které poskytuje příjemný vstup a je vhodné pro parkování auta. Lepšímu zasazení do krajiny také pomáhá vytvoření rozdílných úrovní podlah v souladu se svažováním terénu.


 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies.