Martin Švec Blog

5 | Úspora peněz

Říká se, že nejnáročnějším úkolem pro architekta je navrhnout jednoduchý a především levný dům. Architekt jako já se nebojí i těch nejnáročnějších úkolů.

Architekt šetří vaše peníze. Ano, stojí sice více než stavební inženýr nebo typový projekt. A také si nechá zaplatit čas strávený s diskuzemi s vámi a čas strávený zdánlivě bezcílným hleděním do stropu, čas přemýšlení a hledání nápadů. Nicméně, architekt vymýšlí samotný koncept domu tak, aby v něm nebylo nic zbytečně a tedy nic, co stojí peníze navíc.

Tak třeba, jednodušší a kompaktnější tvar domu znamená jednodušší, a tím i levnější nosnou konstrukci, menší plochu fasád, které se mimo jiné budou zateplovat. Účelnější dispozice bez zbytečných příček a bez dlouhých a křivolakých chodeb umožní dosáhnout stejný komfort bydlení na méně metrech čtverečních. A každý metr čtvereční stojí cca 20 až 25 tisíc korun. Architekt také samozřejmě myslí na provozní náklady a udělá vše pro to, aby vám příjemný pocit domova nezkazil pohled na účty za topení a elektřinu. Vidíte, že cenový rozdíl mezi prací architekta a jinou metodou pořízení projektu se díky úsporám dosaženým samotným návrhem domu může i několikanásobně vrátit.


 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies.