Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Obytný soubor Vranov

Rodinné bydlení u malebné obce Vranov, kousek od Brna. Alternativa dnešním "satelitním městečkům". Opravdové bydlení v krajině, která volně prostupuje územím. Nechybí prostory pro procházky a setkávání.

Účel budovyUrbanismus a verejný prostor
Datum uveřejnění2011-05-16
Doba prováděníkvěten 2011
Ročník3.
Vedoucí práceprof. Ing. arch. Petr Pelčák
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Tento architektonicko urbanistický návrh předkládá jednu z možností regulace současné divoké suburbanizace. Reaguje na dnešní nešťastnou praxi v rodinné příměstské zástavbě, tzv. satelitní městečka. Oproti nim přináší obyvatelům mnohem větší kvalitu života při mírně zvýšených nákladech na jednu stavební parcelu. Lokalita se nachází v atraktivním krajinném prostředí. Mým cílem je, aby krajina nebyla jen okolní, nýbrž obyvatelé se z ní mohli těšit každou minutu, co stráví ve svém novém domově. Přírodní, extenzivní zeleň volně plyne zastavěným územím, míchá se s vyhrazenými plochami. Je to skutečné bydlení v přírodě, nikoliv vedle ní. Podobně jako ve Skandinávských obytných souborech z 50. a 60. let.
Zastavovaná louka je ohraničena lesem a remízky. Ty nejen ctím, což mi ukládá vyhláška, ale rozšiřuji a propojuji je. Středem lokality tedy vede zelený pás parkového charakteru s listnatými a ovocnými stromy a keři. Má minimální nároky na údržbu. Rozšiřuje prostor soukromých zahrad a je přímo napojen na pěší a cyklistické stezky s rekreační funkcí. Parková cesta pro chodce a místní cyklisty vyusťuje na terasu s vyhlídkou na jezírko a starý Vranov.
Srdcem nové lokality je parkové náměstí umístěné v údolí. Je logickým setkávacím centrem, které navíc propojuje nové území se starým Vranovem. Příchozí vítá restaurace se zahrádkou. Jsou zde hřiště na volejbal a na pétanque. V těžišti místa se nachází jezírko jako zklidňující prvek a hranice veřejného a poloveřejného.

Ekonomické údaje

  • Počet domů: 150
  • Přibližný počet obyvatel: 525
  • Celková plocha: 220 902 m2
  • Plocha soukromých pozemků: 130 692 m2
  • Plocha veřejné zeleně a parků: 57 657 m2
  • Index zastavěných ploch: 15 %
  • Index podlažních ploch: 30 %

Funkční a provozní řešení

Na stávající vesnici je nová lokalita napojena dvěma vstupy. První se nachází na tzv. Lelekovické cestě bezprostředně u výrobního areálu. Stávající nezpevněná komunikace je přeměněna na silnici. Zároveň je to pěší spojení se starým Vranovem, kde budou noví obyvatelé využívat školu, školku, případně kostel. Předpokládá se také obnovení provozu opuštěné samoobsluhy. Přístup vede kolem svahu "Pod Nekonečnem" s výhledem na kostel a okolní krajinu a samotný se stává zajímavou procházkovou trasou. Podél výrobního areálu bezprostředně u nového parkového náměstí je zřízen pěší přístup k hlavní silnici, kde je i nová zastávka autobusu. Druhý příjezd je situován na silnici III. třídy ve směru na Šebrov. V lokalitě je navržen okružní dopravní systém bez slepých ulic. Vozovky jsou vedeny co nejvíce po vrstevnicích, stejně jako středový parkový pruh. Odstavné parkování se děje v odstavných pruzích se zelenými ostrůvky na ulicích. V blízkosti příjezdů jsou také vybudována malá záchytná parkoviště - např. pro hosty restaurace. Cesty v parkovém náměstí a stezka vedoucí středem parku jsou určeny výhradně pro pěší, místní cyklisty, výjimečně pro dopravní obsluhu. Bezprostředně za zahrádkami nebo atriovými domy přiléhajícími k zelenému pásu vede obslužný chodník. Skrze pruhy parcel vedou také spojovací chodníčky usnadňující prostupnost územím.
Veškeré soukromé parcely jsou vedeny jako smíšené plochy bydlení, obchodu a služeb. Kdokoliv si tak zde může otevřít drobnou provozovnu, např. kadeřnictví, opravnu kol apod. Přítomnost služeb zvyšuje kvalitu života, snižuje závislost na dopravě a je podmíněna atraktivními setkávacími prostory lákající obyvatele k životu nejen na svém soukromém pozemku.

Typy domů

Jsou zde použity samostatně stojící domky, dvojdomky a řadové domky. Jsou rozmístěny tak, aby se hustota zastavění od centra snižovala k okrajům. Bezprostředně u centra se nachází atypické řadové domy s atriem. Na severovýchodně až severozápadně se svažujícím pozemku jsou odsunuty co nejvíce dozadu, aby zbylo maximum prostoru pro jižně orientovanou zahrádku. Ta je od ulice oddělena zdí. Zadní fasády jsou orientovány do veřejného prostoru. Okna obytných místností jsou zde umístěna tak, aby nebylo narušováno soukromí pohledy z veřejného prostoru. Tato fasáda může také obsahovat vstupy do provozoven. Samostatně stojících domů je většina. Jsou orientovány okapovou stranou do ulice a spojeny do skupin po dvou přistavěnými dvougarážemi. Veškeré budovy jsou dřevostavby. Jsou postaveny skeletovou technologií ze smrkových trámků a OSB desek. Fasáda buď nese dřevěný obklad, kamenný obklad nebo tenkovrstvou omítku. Zídky jsou vyzděny z nahrubo opracovaného místního kamene. Střešní krytinou jsou pálené tašky, okna a dveře jsou dřevěné s izolačním trojsklem.

Zeleň a materiály

Veškeré stromy jsou listnaté, často jsou používány ovocné dřeviny. Keře a byliny jsou voleny tak, aby vyžadovaly co nejmenší údržbu a pokud možno byly přirozenou součástí okolní krajiny. V prostoru náměstí jsou použity kvetoucí keře, např. rhododendrony nebo šípková růže. Zelené plochy jsou částečně ponechány přirozené skucesi.
Porkývkou silnic je gumoasfalt využívající recyklát ze starých pneumatik. Tento materiál je levnější, navíc snižuje hlučnost. Většina chodníků je dlážděna betonovou dlažbou ve formátu 300x300 mm, v náročnějším prostoru náměstí je použita pískovcová dlažba. Krom toho, např. na vyhlídkové terase, restaurační zahrádce a soukromých terasách domů se uplatňují dřevěné palubky. Méně významné chodníky jsou nezpevněné, z hutněného štěrkopísku. V pohledech chodce také hojně vystupuje kámen jako materiál plotových zídek a opěrné zdi u jezírka. Neopracované balvany jsou také volně rozmístěny v pohledově exponované zeleni.

Trvale udržitelný rozvoj

Lokalita je navržena s důrazem na komfortní a pohodlný pohyb chodců. Automobilová doprava je vymístěna ze společenských prostorů a zklidněna samotným tvarem komunikací. Zakřivené silnice neumožňují rychlou jízdu. Gumoasfalt je výrazně levnější než klasický asfalt, přitom řeší problém s odpadem a snižuje hlučnost. Území poskytuje dostatek zelených vsakovacích ploch, což ulehčuje kanalizaci. Na parkovací plochy jsou také použity zatravňovací dlaždice. Veškeré domy jsou v nízkoenergetickém standardu a postaveny z ekologických materiálů (dřevo, konopná termoizolace...). Veškeré materiály jsou dováženy z místních zdrojů. Je tak snížena energetická náročnost území jak při jeho užívání, tak i v cyklu výstavby a výroby materiálů. Nezanedbatelný je také význam zeleně, která reguluje vnější mikroklima, chrání před prašností, zadržuje srážkovou vodu a především vytváří pro obyvatele pocit pohody.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies