Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Černopolní terasa | výškové budovy

Návrh přeměny kasáren Provazníkova na nové centrum Černých polí | Nová dominanta terasy nad centrem Brna | autorský tým: Martin Švec, Adam Resl, Martina Dohnalová

Účel budovyBytový dum
Datum uveřejnění2011-01-19
Doba provádění
Ročník3.
Vedoucí práceDoc. Ing. arch. Tomáš Rusín, doc. Ing. arch. Ivan Wahla
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Autorský tým

  • Martin Švec - návrh urbanistického řešení, návrhy budov a bytů (výškové budovy, bytový dům), 3D modelování, fyzický model
  • Adam Resl - koncept urbanistického řešení, návrhy budov (výškové budovy), 3D modelování a vizualizace
  • Martina Dohnalová - dopracování urbanistického řešení, návrh zeleně, návrh mateřské školky

Budova A1 | výškový polyfunkční dům

Příznivé situace pro výškovou dominantu využívá tato budova, jejíž funkční náplň se dá rozdělit do tří hlavních celků. Dolních osm pater osmnáctipodlažního výškového celku tvoří administrativní prostory. Zde jich podstatnou část zabírá Úřad městské části Brno-Sever se svými přidruženými prostory jako je knihovna a konferenční centrum. V přízemí je navržen také soukromý hudební klub. 1. patro je na úrovni zvýšené terasy, na kterou navazuje zvýšenými poloatrii. Odtud se vstupuje do reprezentativních administrativních prostorů. Deváté podlaží má vyšší světlou výšku, je zde restaurace a pronajímatelné prostory využívané převážně nájemníky domu.
Vyšší podlaží tvoří nadstandardní loftové byty využívající atraktivních výhledů. Jejich mezonetová dispozice je inspirována Le Corbusierovými obytnými jednotkami. Chodby jsou pouze v každém třetím podlaží. De facto ušetřený prostor je nabídnut obyvatelům ve formě zážitku z místnosti s otevřeným stropem a celoprosklenou stěnou. Hloubka budovy jen 16 m umožňuji proti inspiračnímu předobrazu použít širší dispozice bytů a větší prostorový komfort.
Výškový objekt doplňuje kontrastní podnož se startovacími byty. Z materiálového hlediska kombinuje světlou omítku okolních bytových domů a prosklené plochy výškové budovy. Ke zdejším bytům se přistupuje zasklenou pavlačí. Jinak je tento dům svým výškovým rozvrstvením obdobný jako další bytové domy, např. představovaný D1.
Výšková budova je zajímavá z konstrukčního hlediska. Výzvou je styk odlišných funkčních náplní, což si žádá rozdílný modul: 8,1 m pro kancelářské prostory a 5,4 m pro byty. Nosné sloupy nižších podlaží vybíhají v příhradovinu ve vloženém podlaží, která je také výtvarným prvkem. Sloupy vyšších podlaží pak probíhají již v novém modulu.
Nosnou konstrukcí je velkorozponový ocelový skelet vynášející železobetonové desky jednotlivých podlaží. Celou plochu fasády tvoří sklo v hliníkových rámech. Potřebné stínění obytných prostorů obstarávají lehké konstrukce balkonů.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies