Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Černopolní terasa | typický bytový dům

Návrh přeměny kasáren Provazníkova na nové centrum Černých polí | dům se 105 byty, zeleným vnitroblokem a obchodními prostory | autorský tým: Martin Švec, Adam Resl, Martina Dohnalová

Účel budovyBytový dum
Datum uveřejnění2011-01-19
Doba provádění
Ročník3.
Vedoucí práceDoc. Ing. arch. Tomáš Rusín, doc. Ing. arch. Ivan Wahla
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Autorský tým

  • Martin Švec - návrh urbanistického řešení, návrhy budov a bytů (výškové budovy, bytový dům), 3D modelování, fyzický model
  • Adam Resl - koncept urbanistického řešení, návrhy budov (výškové budovy), 3D modelování a vizualizace
  • Martina Dohnalová - dopracování urbanistického řešení, návrh zeleně, návrh mateřské školky

Budova D1 | obytný blok

Tento nízkopodlažní bytový dům se nachází na nároží ulic Provazníkova a Mathonova. Je navržen jako vzorový, ostatní budovy ve formě otevřených bloků jsou řešeny analogicky. Pouze reagují na odlišný půdorys v daném místě.
Představovaná budova sestává ze dvou hmot ve tvaru písmene C. Ty vymezují polosoukromý zelený vnitrblok s odpočivnými kouty a dětským hřištěm. Parter budovy je prostupný ve více směrech, nebrání svobodnému pohybu v zastavěném území. Je materiálově odlišen. Fasádu tvoří tmavě probarvený pohledový beton, který ostře kontrastuje se světle béžovou fasádou obytných podlaží. Dům se pocitově vznáší nad zemí.
Celá plocha 1. suterénu, včetně plochy pod vnitroblokem, je využita pro podzemní garáže s přístupy do všech vchodů. Je zde také nezbytné technologické zázemí. Většinu krytých ploch parteru zaujímají úložné prostory k bytům, doplněné vstupními prostory. Stěny parteru orientované do vnitrobloku jsou provedeny z profilovaného skla typu Copilit.
Obytné jsou buď tři nebo čtyři podlaží. Výškové rozdíly zlidšťují měřítko a umožňují zakomponování bytů vyššího standardu se střešními terasami. Na podestách jsou většinou vchody do dvou bytů, výjimečně do čtyř. Každý byt má balkon nebo lodžii. Severní a jižní stěny jsou zazubené. Mohou zde tak být i okna orientovaná na západní výhledovou stranu, případně balkony.
Suterén a přízemí jsou vyzdívaný montovaný železobetonový skelet. Ten vynáší obvodové nosné zdi z keramických bloků ve vyšších podlažích. Celá šířka domu je překlenuta předpjatými stropními panely, které nekladou žádná omezení ve vnitřní dispozici. Každý byt je tedy přizpůsobitelný přání zákazníka. Okna, výkladce a vstupní dveře jsou dřevěné, typu EURO. Na plochých střechách je navržena extenzivní zeleň nebo střešní zahrady.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies