Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Velká archa

Struktivní model La Grande arche de La Défense.

Účel budovy
Datum uveřejnění2008-12-29
Doba prováděníListopad 2008 - Leden 2009
Ročník1.
Vedoucí práceDoc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc.
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Tento model je sestaven jen a pouze z kladívkového papíru. Jen základnu tvoří dřevovláknitá deska, pochopitelně kamuflovaná bílým papírem. Je to model, který bez příkras ukazuje vše, co dělá z Velké archy architekturu - tj. prostorové řešení, výběr tvaru a konstrukční podstatu.

Velká archa je novodobý monument Paříže. Jako brána do moderní čtvrti La Défense stojí na prodloužené historické ose začínající u Louvru a probíhající po Champs-Elysées a pod Napoleonovým vítězným obloukem. Byla postavena v letech 1983 - 1989 na popud tehdejšího prezidenta Miterranda. Pod projekt se podepsal Dánský architekt Johann Otto von Spreckelsen, specialista na kostely. Ten se však dokončení svého díla nedožil, a tak se roku 1987 ujal projektu Francouz Paul Andreu. Zavěšená lanová konstrukce uvnitř je jeho dílo.

Stavba má velice důležité skryté poslání, což si Francouzi uvědomují a berou ji jako jeden ze svých symbolů. Již medializované diskuze o projektu počátkem 80. let vyvolávaly nadšení. Jedná se o moderní vítězný oblouk, který však nestojí na počest vojenským úspěchům, nýbrž lidským právům, občanským svobodám a demokracii. Bývá také nazývána Archa humanity. Sdělení je postaveno na kontrastu pevné, přímočaré konstrukce a zavěšené membrány nazývané "le nuage" - mrak. Jakoby onen mrak symbolizoval člověka a jeho mnohotvárnost, nad nímž pevný řád státu drží ochrannou ruku, avšak neomezuje jeho svobodu. Monumentální průchozí prostor dokazuje, že ani velká budova nemusí clonit průhledy a přehrazovat prostor. Nesporný je význam časového kontinua. Je toho docíleno již zmíněným umístěním na historické ose. Archa propojuje La Défense s poválečnou, převážně výškovou zástavbou k původnímu jádru Paříže. Je tak dokázáno, že čtvrť se současnými budovami by neměla být odstrčena do izolované enklávy.

Konstrukci budovy tvoří 4 mohutné rámy z předpjatého betonu doplněné krajními sešikmenými stěnami, které mimo jiné stavbu účinně zavětrovávají. Podrobnější pohled na "děravou kostku" odhalí zvětšený a k dokonalosti dovedený systém dvou podpor a na nich ležícího břemene, se kterým se setkává lidstvo již od primitivního pravěkého stavitelství. Tzv. mrak tvoří síť napjatých ocelových lan vyplněných PVC membránou.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies