Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Delta G

Dřevěný pasivní dům na svah

Účel budovyRodinný dum
Datum uveřejnění2009-06-11
Doba prováděníkvěten 2008 - červen 2008
Ročník0.
Měřítko modelu1:50

Autorská zpráva

Pasivní domy nejsou jen médii podporovaná móda, nýbrž chvályhodný trend prokazující, že přátelství k životnímu prostředí netkví jen v askezi, ale především také v technickém pokroku při zachování současného způsobu života. Zde vidíte můj další příspěvek do souboru domů navrhovaných jako pasivní.

Návrh využívá při situaci na pozemku poněkud ideální podmínky - jižní svah a vstup ze severu. Jak tvar, tak dispozice jednoduché a čitelné. Zatímco na jihu převažuje plocha skla pomáhající přímo získávat sluneční teplo při vytápění místností, vstupní, severní fasáda je narušena co nejméně. Plocha přízemí je větší. Význačným prvkem je dřevěná pergola kryjící střechu využitou pro parkování auta.

Vzhledem k svažitému pozemku se do domu vstupuje v prvním patře. Uživatel je naveden hned ke schodišti vedoucím do zóny na úrovni terénu zahrady. Patro je vyhrazeno potomkům. Jsou tu pro ně 2 pokoje s prosklenými stěnami vedoucími na balkon. Ten tu není samoúčelně, přirozeně stíní okna přízemí před vysokým letním Sluncem.
Přízemí tvoří kontinuální obytný prostor. Obytná kuchyně integrující stolování je od obývacího pokoje oddělitelná zasouvací příčkou. Obývací pokoj je členěn luxferovou stěnou oddělující kout např. pro práci, knihovnu, umístění hudebního nástroje apod. Kolem schodiště lze dojít do klidné zóny s ložnicí a příslušející koupelnou a WC. Technická místnost je navržena ve větší ploše. Nejen, že poskytuje prostor pro tepelné čerpadlo, rekuperační jednotku a zásobník teplé vody, ale také může být využita jako domácí dílna.

Jako konstrukční materiál je jednoznačně zvoleno dřevo. Je to obnovitelný zdroj, který má navíc v Česku velký potenciál. Až třetina našeho území je zalesněna, avšak mizivě využita. Svůj podíl na tom mají i některé aspekty snahy o ochranu přírody. Přitom dřevo díky své lehkosti a příznivým stavebně-fyzikálním vlastnostem je pro výstavbu rodinných domů velmi vhodné.
Zpátky však ke konstrukci. Podstatou je skelet z lepených trámů vyplněných, a zároveň stužených rošty pobitými OSB deskami. Stropy jsou rovněž dřevěné s tenkostěnnými stojinami. Nezbytné zateplení tvoří až 30 cm silná vrstva bloků z lisovaného technického konopí.
Základy tvoří betonové pasy. Podlaha přízemí je zateplena pěnosklem. Střecha je plochá, inverzní dvouplášťová, která je nad patrovou částí opatřena vrstvou zeminy s extenzivní zelení. Carport je vydlážděn.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies