Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Atrium CC

Atriový domek pro skupinovou výstavbu

Účel budovyRodinný dum
Datum uveřejnění2009-06-11
Doba provádění
Ročník0.
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Atriové domy byly u nás v souladu s Evropským trendem hitem přelomu 60. a 70. let. Pokud si odmyslíme tehdejší materiálové možnosti, patřily rozhodně k tomu lepšímu, co se v té době u nás postavilo. Veškeré obytné místnosti jsou soustředěny kolem pobytového atria suplujícího zahradu. Celá obytná plocha obvykle patří do jednoho podlaží při maximální úspoře plochy pozemku. Přitom komfort bydlení nijak netrpí. Je-li atrium dostatečně velké, není problém s prosluněním místností. Skupinová výstavba má své odpůrce především kvůli omezenému soukromí. Venkovní prostor - atrium je však dokonale chráněn ze všech stran nízkými objemy budovy, takže poskytuje bezkonkurenční intimitu oproti jiným způsobům zástavby rodinnými domy. Zbývá dodat, že atriový dům není vynálezem 20. století, nýbrž jej v převážné míře s výhodou uplatňovaly nejstarší starověké civilizace Mezopotámie, Egypta, Indie, Řecka a Říma. V severní Africe a na blízkém Východě je atriový dům dodnes převažující typ obytné stavby.

Je tedy snad i s podivem, proč jsou atriové domy v současnosti v Česku téměř zapomenuty. Přitom jsou výhodné i pro developerskou výstavbu díky nízkým nákladům na pozemek a e konomické výstavbě.

Představuji větší typ moderního atriového domku, který navíc řeší nevýhodné situování vstupu na jih. Průčelí je jednoduše ztvárněné. Výrazný prvek tvoří závětří chráněné přístřeškem ve tvaru C vytvořeným z pohledového betonu. Materiálový kontrast tvoří dřevěný obklad kolem vstupních dveří. Poměrně hluboký nástupní prostor je prosvětlen stříškou z mléčného skla event. polykarbonátu.
Prosvětlená vstupní chodba přiléhající k atriu u svého začátku míjí oddělenou klidovou část se dvěma dětskými pokoji s okny do ulice a ložnicí se sousedící menší pracovnou.
Páteř domu kolem hlavní chodby tvoří technicko-hygienické prostory, tedy šatna, WC a koupelna.
Denní obytná část je umístěna ve zvýšeném přízemí přístupném po schodišťovém rameni v čele chodby. Kuchyně a jídelna od obývacího pokoje je pocitově oddělena výraznou krbovou stěnou. Ke kuchyni je navíc přiřazena místnost pro domácí práce se zajímavým osvětlením oknem ve střešním zlomu. Velkorysé jižní okno obývacího pokoje může díky zvýšené poloze využívat výhledy do okolí. Suterén pokračující až k okraji pozemku navíc tvoří zvýšenou venkovní terasu navazující schodištěm na atrium.
V suterénu je dbáno na prosvětlení. Je zde navržena odpočinková místnost s hydromasážní vanou a saunovací kabinou. Vedle sousedí univerzální pracovna použitelná např. jako domácí dílna.

Co se týče konstrukce, dům může být zděný s keramobetonovými stropy, nebo realizován jako dřevěná stěnová konstrukce se zateplením (např. Europanel). Počítá se s osázením ploché střechy extenzivní zelení. Okna jsou dřevěná typu EURO s trojitým izolačním zasklením.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies