Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Espace

Luxusní vila s nadstandardním vybavením a prostorem a pronajímatelným bytem. Nízkoenergetický koncept

Účel budovyRodinný dum
Datum uveřejnění2008-01-25
Doba provádění
Ročník0.
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Tentokrát jsem se trochu rozšoupl a navrhnul jsem dům po vzoru luxusních funkcionalistických vil z 30. let, avšak s moderním vzhledem jako nízkoenergetický koncept.

Vila se hodí do městské vilové zástavby nebo jako solitér v příměstské zástavbě. Řekne si totiž o pořádně velký pozemek o šířce alespoň 40 m. Vstup předpokládá západní orientaci (příjezd je ze severu), dům je pak prosklenou fasádou orientován optimálně na jih

Návrh předpokládá užití nejmodernějších technologií pro energetické hospodaření domu, tedy vytápění, elektroinstalace, ohřev vody. Při správném výběru technických zařízení může budova plnit parametry pasivního domu. Pomáhají jí v tom velké prosklené plochy na jižní fasádě kombinované s balkony, které mají funkci slunolamů (v létě brání přehřívání interiéru, v zimě nízké slunce přirozeně vytápí místnosti). Jako topné zařízení se předpokládá tepelné čerpadlo vzduch-voda s kapilárním rozvodem teplé vody (Ve stěnách a v podlahách je umístěna síť tenkých trubiček, kterými stále proudí voda o teplotě v dané místnosti, je tak udržována stálá teplota při nízké teplotě vody). Otopná soustava je doplněná krbem s teplovzdušným rozvodem a mohou být nainstalovány také sluneční kolektory pro ohřev vody a zisk elektrické energie.

V přízemí vily je velký obývací pokoj s otevřeným stropem do patra, jídelna a prostorná kuchyně s přímým přístupem z chodby přes průchozí spíž. Dále je zde navržen pokoj pro hosty s vlastní koupelnou a samostatné WC.
1. patru dominuje galerie s průhledem do obývacího pokoje, která slouží jako knihovna a přístup do dětských pokojů. Pro dětské pokoje je k dispozici koupelna se dvěma sprchami (soukromí není narušeno - sprchové kouty jsou odděleny neprůhlednými luxferami a mají zrcadlové dveře). Ložnice rodičů má samostatný trakt - je přístupná přes šatnu a má vlastní koupelnu s vanou.
2. patro je z větší části tvořeno zelenou terasou,k dem ohou být umístěny sluneční kolektory a může sloužit pro letní pobyt. Je zde situována pracovní část domu a relaxační koupelna se saunou a vířivou vanou.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies